Accenture har, som stor og ansvarlig arbeidsgiver, hatt mål og retningslinjer for arbeidet med mangfold og inkludering. De fjerner nå de fleste av disse som følge av «...politiske og regulatoriske endringer». Det kan vi lese i det dystopiske notatet som CEOen i Accenture har sendt ut til alle sine 799.000 (!) ansatte denne uka.

Sjefen Julia Sweet skriver i notatet at Accenture:

  1. fjerner sine globale representasjonsmål for mangfold.
  2. avslutter karriereutviklingsprogrammer for utvalgte demografiske grupper.
  3. slutter å delta i eksterne undersøkelser for benchmarking av mangfold.

Mangfold må fortsatt lovfestes

Accenture sier de fortsatt skal være både en inkluderende og samtidig en meritokratisk arbeidsplass. Men et meritokratisk arbeidsmiljø, altså et miljø der man belønner etter prestasjoner, det forutsetter at vi alle hadde like forutsetninger fra starten av. Og det har vi jo ikke. Det er liksom hele poenget med å ha en strukturert (og lovpålagt) tilnærming til mangfold og inkludering i arbeidsliv og annet liv.

I Netlife er vi opptatt av at folka våre – og de som er i en ansettelsesprosess hos oss – skal behandles rettferdig, uavhengig av bakgrunn, funksjonsgrad, seksualitet, livssyn og etnisitet. Vi lager produkter og tjenester som skal fungere for hele Norges befolkning, og for å lykkes med det må vi speile mangfoldet i samfunnet.

Jeg vil tro det samme gjelder for Accenture.

Det er fort gjort å ansette og tilrettelegge for folk som ligner på deg selv. Derfor trenger vi lover og retningslinjer som tvinger oss til å jobbe oss rundt fordommene og vanene våre.

Mangfold gir bedre produkter og tjenester

Forskning viser gang på gang at team med ulike perspektiver skaper bedre løsninger, identifiserer flere feilkilder og leverer mer innovative produkter. Mangfold fører til bedre problemløsning, økt kreativitet og større fleksibilitet internt i organisasjoner. Mangfold er bra for business.

I en bransje og i et fag hvor vi skal designe for mennesker, er det naturligvis helt uaktuelt å slutte å jobbe aktivt med mangfold og inkludering. Når vi ikke inkluderer ulike perspektiver i designprosessen, risikerer vi å lage løsninger som ekskluderer deler av befolkningen.

Vi har sett det før: Stemmegjenkjenning som ignorerer kvinnestemmer. Ansiktsgjenkjenning som feiltolker mørkhudede ansikter. Løsninger som i verste fall forsterker skjevheter. Dette skjer når teamene er for homogene.

Mangfold er ikke en trend

En inkluderende arbeidsplass er ikke en trend eller et kortsiktig initiativ. Selskaper som setter mangfold og inkludering på pause, risikerer ikke bare å miste talenter, men også å svekke sin egen evne til å lage løsninger som fungerer for hele samfunnet. De svekker sin egen konkurransekraft.

Forskning viser at bedrifter med etnisk mangfold i alle ledd av organisasjonen er mer lønnsomme. Mangfold knyttes til

  • bedre marginer
  • lavere turnover
  • lavere sykefravær blant de ansatte

Så mangfold er ikke et etisk spørsmål eller et inderlig innlegg på LinkedIn – det er en strategisk nødvendighet.

Vi i Netlife er heller på ingen måte i mål med å bli et mer mangfoldig byrå - vi går oss vill hele tiden og møter oss sjøl i døra. Men vi vet at mangfold og inkludering gir bedre produkter, bedre team og en mer rettferdig arbeidsplass.

Kunnskapsløse og grådige politikere kommer og går, mens resultatene av et strukturert arbeid med mangfold og inkludering består.

Vil du jobbe et sted som gjerne ønsker mer mangfold på arbeidsplassen, og som forstår at vi må jobbe for å få det til? Ta kontakt!