De fleste av oss er enige om at god innsikt om brukerne er en essensiell del av enhver organisasjon.

Uten innsikt om brukerne våre jobber vi i blinde. Vi blir lettere uenige og tviholder på interne kjepphester og vedtatte sannheter.

Heldigvis finnes det mange måter å skaffe brukerinnsikt på. Det kan være å gjøre intervjuer med folk i målgruppen, feltobservasjoner, brukertesting, geriljatesting, falsk-dør-testing og mye mer.

Men: Å skaffe brukerinnsikten bare halve slaget.

Hvis vi ikke klarer å gjøre det vi vet om brukerne våre tilgjengelig for alle i organisasjonen, havner vi tilbake på start.

La oss ta et velkjent eksempel:

Du skal brukerteste en prototype. Du rekrutterer brukere, setter opp testen, noterer iherdig og føler deg kjempebra etterpå fordi du fant ut av masse greier.

Plutselig kom det opp noen greier her, en krise der, og så måtte du kjapt fikse den tingen. Du vet, den som hastet.

Etter hvert dukker det opp et problem i prototypen dere jobber med. Du husker at “ja, det var jo noen under testingen som nevnte at dette her ikke funket så bra.”

Du leter febrilsk gjennom en haug av notater for å finne ut hva og hvem som sa det – men forgjeves. Nå begynner du å tvile på hva du egentlig fant ut av.

Ikke lenge etter oppdager du dessuten at noen i et annet team er i gang med å samle akkurat samme innsikt som deg.

Argh!!!

Problemet med deling av brukerinnsikt på tvers i en organisasjon er både velkjent og utbredt.

Så hvordan kan vi løse det?

Lag brukerkort (customer interview snapshots)!

“Customer snapshots” eller brukerkort som vi kaller det, er en metodikk utviklet av produktguru og forfatter Teresa Torres. Brukerkortet er et genialt verktøy for rask oppsummering av brukerinnsikt.

Et brukerkort skal være kort, enkelt og visuelt. Dette tvinger deg til å prioritere de viktigste funnene, og sortere det inn i et format som også gir mening for personer som ikke var til stede under selve testingen.

Du kan egentlig sette opp brukerkortet litt som du vil. Det kan typisk se slik ut:

Bilde av et brukerkort (snapshot)
Eksempel på et brukerkort (snapshot)

Bruk et digitalt verktøy som FigJam eller Miro. Derfra noterer du på lapper som du plasserer inn i skjemaet.

Slik fyller du ut brukerkortet ditt:

  1. Sett inn noen raske fakta om testpersonen. Dette kan være stillingstittel, hva personen har jobbet med før eller andre ting som er relevant for det du skal finne ut.

  2. Løsningsforslag fra testpersonen. Har det kommet noen gode (eller dårlige) løsningsforslag fra brukeren? Ta vare på disse til senere. Du er tross alt mest opptatt av problemer i denne fasen.

  3. Hva krever mer innsikt? Dette er funn som dukker opp underveis hvor du tenker “aha”! Det er ofte ting du vet at du vil undersøke nærmere, men som du ikke har tid til i akkurat denne testen.

  4. Velg et sitat. Dette gir et menneskelig preg fra brukertesten, og hjelper oss å visualisere en ekte testperson. Legg gjerne et sitat knyttet til så mange av lappene som mulig! Da står funnet enda sterkere. Dessuten, hvis noen skulle tvile på oppsummeringen i etterkant er det gull å kunne vise til nøyaktig hva som ble sagt av brukeren.

Sorter etter hovedfunn. Samle innsikten ut fra kategori. Fjern duplikater og del innsikten inn i overordnede tema for bedre oversikt.

Tilpass brukerkortet til deres organisasjon

Som du sikkert skjønner er det ikke en universell fasit for hvordan et brukerkort skal se ut. Du bør alltid vurdere feltene og justere dem etter situasjon og behov.

Noen liker for eksempel bedre å dele opp mellom innsikt og muligheter, andre liker å ha et eget felt for oppsummere det som må fikses til neste brukertest.

Vær tydelig på hva du vil finne ut og hvorfor – og lag din perfekte brukerkort!


Slik samarbeider dere om et brukerkort

Hvis dere er flere som tester eller intervjuer samtidig, er det viktigste at alle tar nok notater slik at dere får så mye råmateriale som mulig.

Det aller beste er å ta notater i samme verktøy. Jeg er veldig fan av Figjam og jobber mest i dette. Du kan også bruke Miro. Ved å skrive i samme verktøy får dere en enda enklere jobb med å samle og oppsummere i etterkant.

Og her kommer en brannfakkel:

Når dere er ferdige og har sortert alle hovedfunnene er det viktig at dere sletter alle notatene og kun beholder oppsummeringen.

Ja, det høres skummelt ut. Men det er med god grunn:

For mye tekst og notater overbelaster hjernen vår. Det gjør også at de viktigste funnene våre drukner litt i mengden.

Vi lover at du aldri kommer til å se på disse håndskrevne lappene igjen uansett.


Hvor mange brukerkort bør jeg ha?

Vi sier ofte at fem er det gyldne antallet. Da har du avdekket ca 85 % av problemene brukerne har. Har du nok tid og ressurser er det selvsagt flott å gjøre enda flere, men som en tommelfingerregel kan du starte med fem.

Noen ganger kan det være fint å oppsummere disse fem til én hovedoppsummering. Det gjør det enda enklere å presentere funnene raskt for de som ikke var med på testene.

Nå er du klar for å lage brukerkort!

Jeg håper dette var nyttig for deg, og at brukerkortet er et verktøy som kan gjøre innsiktsarbeidet ditt litt enklere. Lykke til!

Trenger du hjelp til å skaffe eller dele brukerinnsikt? Skriv deg opp her, så tar vi kontakt for en uforpliktende prat.

Har du innspill til brukerkortet, eller kanskje en annen måte å samle brukerinnsikt på? Jeg tar gjerne en kaffe med deg!

Har du fått med deg disse?