I snart 25 år har jeg jobbet med med å lage digitale ting - nettsteder, apper og andre digitale løsninger. Som rådgiver, innholdsutvikler og UX-lead og strateg.

Jeg jobber og har jobbet sammen ekstremt flinke folk. De beste i bransjen. Men likevel synes jeg ofte vi glemmer noe vesentlig. Å lære. Vi dytter noe ut og hopper videre til neste oppgave. Vi glemmer å lære og sette erfaringene våre i en sammenheng slik at vi utvikler oss. Vi lærer rett og slett for lite og bygger for mye.

Hvorfor maser jeg om dette? Fordi alle snakker om å bygge raskere, mer smidig og mer innovativt. Men veldig få snakker om å lære mer og bedre. Det er en kortslutning å si at ved å bare levere raskere, så vil vi også lære mer. Sannheten er at vi etter en innledende innsiktsfase bare bygger masse greier. Læring er noe vi gjør på kurs, konferanser, i et prosjekt eller på egne fagdager. Men ikke i den trauste arbeidshverdagen.

Hvordan du FAKTISK lærer, erfarte jeg selv for snart 15 år siden:

  • Hvor fort folk glemmer: I 2006 holdt jeg et todagers kurs for en stor norsk merkevare i UX og innholdsarbeid. Det var et konkret og matnyttig kurs der kunden var veldig fornøyd etterpå. Jeg holdt mange slike den gang. Ett år senere ringte kunden og ville ha nytt kurs. Yess, tenkte jeg. Jeg spurte kunden hvordan vi kunne ta det ett skritt lenger. Svaret fra kunden var: “Nei, vi vil ha det samme en gang til.” Hverdagen spiste opp alt de lærte og de var ikke organisert på en måte der de faktisk klarte å bruke seg av det jeg lærte dem. De hadde glemt.
  • Når vi faktisk lærer: Omtrent på samme tid så jobbet jeg med et utviklingsteam i A-pressen, som i dag er Amedia. Vi var et veldig tett og sammensveiset team som lagde bra greier. Jeg hadde rollen som produkteier med ansvar for UX og innhold. I tillegg til meg var det en designer i teamet, samt 5-6 utviklere. Ganske skjevfordelt mellom design og utvikling. Men det interessante var likevel hvor fort utviklerne lærte seg UX, design og prinsippene bak. De lærte av at vi jobbet tett sammen. Og designeren og jeg lærte hva de kunne og hvordan vi kunne høste av deres tech-kompetanse. Vi lærte hver dag av hverandre.

Læring i hverdagen krever system og at du jobber med de riktige folka. Det holder ikke med skippertak i form av et kurs eller seminar. Læring har ekstremt gode vilkår når du jobber tett sammen med flinke folk som utfyller hverandre der dere sammen løser konkrete arbeidsoppgaver. I vår verden, gjerne ved å lage digitale produkter.

I Netlife har derfor mantraet mitt alltid vært at den beste læringen skjer i hverdagen. Når vi samler en god gjeng som sammen med kunden løser helt konkrete oppgaver for å bygge digitale produkter. Smidig bygging krever smidig læring.

Kurs, seminarer og konferanser er selvfølgelig nyttig, men det må følges opp slik at du faktisk setter læringen inn i et system.

5 grep for å lære mer i arbeidshverdagen

1. Jobb sammen - ikke hver for dere.

Du må skaffe deg en flokk, en gruppe du kan jobbe sammen med. Som du føler deg trygg på. Og som representerer forskjellige perspektiver, det vi gjerne kaller mangfold - både kompetansemessig, men også kulturelt. Det er meningsløst hvis alle er akkurat som deg. Du lærer av forskjeller.

2. Skaff deg kundeinnsikt. Utvid teamet til å inkludere brukere, innbyggere, folk.

Kundeinnsikt er ikke noe du gjør i et forprosjekt eller en analysefase for to år siden. Systematiser arbeidet med å snakke med kundene og bygg det inn som en del av det daglige arbeidet. Lær av brukerne, kundene og hverandre hver eneste dag. Finn 15-20 personer som dere kan bruke som faste testpersoner når dere bygger eller forbedrer produktet. Varier hvem dere bruker. Hvis dere lager et nytt produkt, kan dere gradvis utvide ettersom produktet utvikles.

3. Test og eksperimenter hele tiden. Kom deg ut av komfortsonen.

Læring er en del av den daglige jobben. Men da må du også evne å få kontinuerlig tilbakemelding. Både fra kollegaene dine, men også fra kundene som bruker løsningen. Gjør nye ting og test det. Beveg deg ut av din egen komfortsone. Min erfaring: Det er når du gjør ting du ikke er 100 % sikker på at du egentlig kan, at du virkelig lærer.

4. Sett deg tydelige mål.

Finn en måte å jobbe målrettet med læring. Start med effekt og verdi. De definerer jobben og rammene du kan teste og eksperimentere innenfor. Det finnes masse forskjellige verktøy her. OKR er fint det eller noe anna, men metoden er ikke poenget. Poenget er å sette læringen i system og sørge for at den skjer kontinuerlig. Inspirert av Teresa Torres og den utmerkede boken "Continous discovery habits", har jeg begynt å bruke Opportunity tree - mulighetstre på norsk - i selve produktutviklingen. Den starter med effekt/verdi og så utleder du muligheter, løsninger og eksperimenter basert på det. Som du skal lære av.

Mulighetstre
Lag et mulighetstre der du starter med gevinst/effekt og ender med eksperiment


5. Del det du lærer

Kunnskap vokser når du deler den. Deler du det du lærer må du også strukturere din egen kunnskap. Men ikke bare snakk om det du gjorde, snakk også om det du lærte. Det kan være en liten intern presentasjon, en bloggartikkel eller en historie ved lunsjbordet. For min egen del så gjør jeg alle tre. Og bare for å legge til: jeg lærer ekstremt mye av å dele fordi jeg setter det jeg kan i en logisk sammenheng. Det styrker læringen både for de som leser og lytter samt meg selv.

Til slutt: Dette blogginnlegget er en forlengelse av denne julefortellingen. Ta en kikk. Godt nytt år!

Trenger du hjelp til å lære mer? Ta kontakt med Ove eller Anja.

Har du fått med deg disse?