Gjør din digitale tjeneste grønnere!
Alt du gjør digitalt har et fysisk fotavtrykk. Vi som er produsenter av digitale greier må ta ansvar for utslippet av det vi lager.
Alle digitale data som nettsider, filmer, dokumenter og bilder lagres på en server. Serveren trenger strøm, og den trenger å bli nedkjølt. Det krever energi. I tillegg krever det energi hver eneste gang vi laster opp, ned eller bruker funksjonalitet på en nettside eller i en app. Hver gang vi bruker energi, slipper vi ut en liten mengde CO2.
- Kampanjesiden fra 2016 som du har avpublisert i tilfelle du skal gjenbruke noen elementer, ligger i skyen og produserer CO2. Trenger den egentlig å gjøre det?
- Remarketing-kampanjen og søkeordskampanjen vi har hatt gående i et år uten å måle effekten av, ligger i skyen og produserer CO2. Trenger den egentlig å gjøre det?
- PDF-en av årsmeldingen fra 2018 hvor vi stolt sier at vi har avdekket alle steder organisasjonen vår kan bli klimanøytral, ligger i skyen og produserer CO2. Trenger den egentlig å gjøre det?
Målet er jo ikke å slutte å produsere digitale greier, men at vi tenker oss om før vi gjør det. Vi må begynne å forstå CO2-avtrykket til tjenestene våre!
Det handler ikke bare om å måle, vi må faktisk gjøre tiltakene som skal til for å holde avtrykket så lavt som mulig. Det aller viktigste er at vi som lager nettsider og digitale tjenester faktisk vet at det digitale ikke er så grønt som vi har trodd. Vi kan fjerne nesten halvparten av karbonavtrykket vårt uten at det går utover hverken kvalitet eller arbeidstid. Da er det jo ingen grunn til å la være.
Tjenestens CO2-utslipp bør være et like viktig måltall som oppgavegjennomføring og konvertering. Glad klode, glade brukere og glad forretning!
Her er 7 grep du kan gjøre i dag for en grønnere digital tjeneste:
1. Velg en grønn hostingleverandør
Dette er det enkleste grepet og det som kan gi deg best resultater på kort sikt. Velg en leverandør som bruker fornybar energi i sine datasentre. Søk opp din nettside på www.thegreenwebfoundation.org og få umiddelbart svar.
Har du ikke grønn hosting – si fra til leverandøren at du vil ha det, ellers bytter du.
2. Reduser størrelsen på bilder
Bilder er veldig ofte den store synderen. Jo flere bilder du bruker og jo større disse bildene er, jo mer data overføres og dermed brukes mer energi. Store bilder som skaleres ned i koden er ikke bare forurensende men det gjør nettsiden din tregere og brukeropplevelsen dårligere.
Et godt tips er å bruke webp som bildeformat. Formatet er i snitt 35-40% mindre enn de mer "tradisjonelle" bildeformatene, samtidig som de ser like bra ut.
Bruk såkalt lazy loading på sider med masse bilder. Da lastes bildene først når brukeren faktisk ser på dem.
Det finnes også mange fine plugins til forskjellige publiseringsløsninger (CMS) som gjør jobben for deg. Du laster opp bilder i høykvalitet og CMS-et skalerer deretter bilder ned i den størrelsen de bør være, uten at det går utover kvaliteten. I Netlife bruker vi for eksempel Image Optimizer for Craft. Det fine med en sånn løsning er at vi som redaktører og produsenter ikke trenger å tenke på skalering eller optimalisering i det hele tatt. Det bare skjer på magisk vis. Bra for deg, bra for kloden.
3. Reduser bruken av video
Selv om bruken av video ofte er mindre enn bilder, er energibruken for å spille av en video ofte to til tre ganger høyere. Video gir en tyngre tjeneste og trenger mer av brukerens prosessorkraft, noe som igjen krever mer energi.
Unngå å bruke video som “pynt” og for å lage et “et mer levende uttrykk”. Før vi legger til en video bør vi alltid spørre oss:
- gir videoen verdi til brukeren?
- kommuniserer videoen innholdet på en god måte?
- er video den beste måten å få frem innholdet på?
Er svaret på alle disse spørsmålene et rungende ja, så bør du vurdere å fjerne auto-avspilling av videoer og heller la brukerne starte videoen selv. Da kan du også enkelt måle hvor mange av brukerne dine som faktisk ser videoen. Videoene bør også holdes så korte og så konkrete som mulig.
Vi som er designere og innholdsprodusenter må alltid tenke oss nøye gjennom og vite nøyaktig hva et bilde eller en video fører til, både for kloden og for brukeren.
4. Prioriterer brukernes behov
Folk bruker tjenesten din fordi de har et behov. Få stålkontroll på hvem som bruker tjenesten og hva de ønsker å få ut av den. Brukernes behov er viktigere enn interne kommunikasjonsbehov. Finn ut hvilke oppgaver som er viktigst for brukerne, og prioritér å løse disse.
Vi i Netlife har skrevet om bruker- og oppgaveorientering i mange år, her er en samling tips som er like nyttige for å få en grønnere nettsiden som de er for å få flere fornøyde brukere.
- 5 prinsipper for god brukeropplevelse
- Finn oppgavene til brukerne dine og løs dem
- Bedre kundeopplevelse. 5 vanlige motforestillinger og 11 tips til å takle dem
- 10 bud for bedre innhold
- Dropp den digitale strategien
5. Sørg for at brukeren finner raskt frem
Viktig for klimaavtrykket er det også at brukerne enkelt for løst oppgaven sin og blir fort ferdig. Tjenesten må være lett å navigere til, fra og på. Jo raskere de får løst behovene sine, jo mindre CO2 slipper tjenesten ut. En tjeneste som er vanskelig å finne frem i, hvor brukerne må lete etter innholdet de er ute etter vil forurense mer og mer fordi brukerne i sin søken på det de tror du kan hjelpe dem med, laster flere sider og bruker flere funksjoner. Samtidig vet vi alle hvor frustrerende det er å lete etter ting vi ikke finner.
Analyser brukerreisen for de viktigste oppgavene og gjør det enkelt for brukerne dine å finne kjerneinnholdet.
6. Gjenbruk digitale elementer
Vi bør se på digitale produkter som fysiske produkter: De kan gjenbrukes og resirkuleres. Ikke start på bar bakke hvis virksomheten din vil oppnå nye mål eller nå nye målgrupper. Let heller etter hvilke deler av de eksisterende løsningene som kan gjenbrukes, forbedres og tas med i en ny løsning. Ved å gjenbruke systemer, komponenter og elementer kan du bruke tiden din på det aller viktigste, nemlig å forvalte tjenesten og sørge for at brukerne dine til enhver tid er fornøyde og får løst problemene sine.
Forbedre den tjenesten du har. Ikke lag en kampanjeside eller en app for en kort periode, men bruk kunnskapen du har om brukerne dine til å stadig gjøre løsningen du har bedre.
Skap et engasjement for å pleie, slette og vedlikeholde fremfor å skape og lage nye prosjekter. Premier folk i organisasjonen som finner ting å forbedre! Kjøp is til utviklerne som gjenbruker kode over tid. Spandér latte på designeren som produserer templates. Gi kake til tekstforfatteren som forbedrer tekst i stedet for å skrive ny.
7. Lag gode rutiner for å slette, rydde og forbedre innhold
Innhold, design og kode må forvaltes over tid. De som har ansvaret, bør ha riktig og oppdatert kompetanse – dette er et eget fagfelt.
Fjern alt som er utdatert, det som ikke blir lest/brukt, og det som er uten forankring i virksomhetens mål. Det er vanskelig å lage gode mål for størrelse og reduksjon, men en tommelfingerregel bør være å redusere størrelsene så mye som mulig uten at det går ut over brukeropplevelsen.
Sjekk ut dette innlegget om hvordan vi slettet over 50% av intranettet vårt i Hjelp, vi slettet intranettet
Oppsummert: Lag greier brukerne trenger!
Som digitale produsenter må vi tenke kvalitet over kvantitet. Vi må lage greier brukerne våre trenger. Sørge for å få på plass gode rutiner for å måle oppgavegjennomføring og rapportere disse sammen med C02-avtrykket for de digitale tjenestene våre. Vi må få ledelsen vår til å forstå at rotete digitale tjenester er synonymt med økt karbonutslipp. Vi må bruke mindre tid på å lage, og mer tid på å forbedre.
Intet nytt under solen her altså, men nå vet du at ustrukturerte, rotete digitale tjenester ikke bare er dårlig for brukeropplevelsen men også for klodeopplevelsen. Jeg håper du har fått en liten peker på hva du kan gjøre med det.