I fjor flyttet 16 ansatte i Netlife Bergen inn i nye kontorlokaler. Når et designkontor skal innredes kan handlelisten bli både lang og dyr. Men nye lokaler trenger ikke bety nytt inventar!

Flyttingen var en god mulighet til å tenke nytt. Hva er viktig for oss? Hvordan kan vi bevise at vi setter planeten høyere enn matchende stoler i rett farge? Hva har vi lært fra de andre kontorlokalene vi har vært i?

1. Mat laget av dyktige kokker

Vi har prøvd mange lunsjløsninger i årenes løp. Å smøre matpakke, lage maten selv på kontoret, eller å få levert mat fra kantine. Det har aldri blitt noe annet enn suboptimalt. Vi har behov for å jobbe hardt når vi jobber, og ønsker å koble skikkelig av når vi har lunsjpause. Da hjelper det at maten er ekstra god, og at vi ikke lager den selv. Å spise sammen, som en storfamilie rundt et langbord, er også hyggelig.

Sammen med kokker som vi kjente fra før, designet vi det nye kontoret rundt et stort kjøkken. På dette kjøkkenet lager kokkene sunn og næringsrik mat fra bunnen, med råvarer i sesong, hver eneste dag. Og ja: vi vet at det for mange kan fremstå som overdådig luksus, men dette er først og fremst bra for miljøet, kontorkulturen – og bunnlinjen.

Slik fungerer det

  1. Vi melder oss på en digital kalender som viser hvilke dager i uken hver enkelt ønsker lunsj
  2. Kokkene går på den lokale nærbutikken og handler mat samme dag som de skal tilbrede den, i akkurat passe stor mengde
  3. Blir det noe til overs bruker de restene neste dag. Vi har ikke fryser, så kokkene må være kreative. Noe de er gode til; i tiden vi har hatt denne løsningen har vi aldri fått servert den samme retten to ganger
  4. Vi gjenbruker plastemballasje (som yoghurtbegre og isbokser) for å ta med eventuelle matrester hjem

Fordelene er mange. Vi spiser god, variert mat, vi reduserer matsvinn, vi får retter tilpasset dagens vær, temperatur og stemning, og vi øker samholdet i gjengen. Ved å benytte kokkene i det lokale vin og mat-foretaket ypper.no bidrar vi til å holde lokalt næringsliv levende og variert. Ove og Anniken er ikke bare dyktige på lunsj, de er eksperter innenfor sine fag og er selvsagte partnere og rådgivere enten vi skal ha kunder på besøk, ha en middag for teamet, eller invitere til frokostseminar. En krysspollinering som gjør både Ypper og Netlife bedre. Kunder inviteres med på lunsj hvis møtene holdes rundt lunsjtider. Måltidene skaper ofte varige relasjoner.

2. Lokaler som føles som hjemme

Kontorlokaler fremstår ofte som pregløse og generiske. De blir innredet med det utvalget som en kontormøbelleverandør har til enhver tid. Opplevelsen av at «du er nå på et kontor» er sterk. Dette skyldes gjerne at de er utformet som resultat av en strøm av tilfeldigheter og kompromisser, gjerne av noen som ikke skal holde til der selv. Ny leietaker arver suboptimale løsninger fra forrige leietaker. De ansatte har liten påvirkning på hvordan rommene føles å jobbe i.

Så, hva er behovene våre? Som nevnt er kjøkkenet hjertet i de nye lokalene. «Vi vil at kontoret skal senke skuldrene». Vi har flyttet inn i en bygård som en gang huset leiligheter, og dette ville vi videreføre. «Å komme hjem til kontoret», som vår kreative leder Camilla kaller det. Kontoret er innredet etter verdier vi setter høyt: gjenbruk, forbedring, og kjærlighet til miljø og menneskene som skal jobbe her.

Vi fikk hjelp fra arkitekt Lars J. Berge, som tenker som oss. Han så kvaliteter som var verdt å ta vare på, og romløsninger som kunne fungere. Ved å rive cellekontorer og korridorer, fikk vi lysgjennomstrømming i hele lokalet, og nok rom for ulike måter å jobbe på. Vi kan sitte i åpent arbeidsrom eller trekke oss unna i ulike soner og rom ved behov.

Så – hvordan innreder man etter grønne prinsipper?

Det første vi gjorde var å legge en visuell plan, som gjorde det enklere å orientere seg på Finn, gjenbruksstasjoner, på loppemarkeder og på loftet hjemme. Gjenbruk betyr ikke at alt mulig skrot kommer innenfor døren, bare det er brukt. Vi har tross alt en designretning å ta vare på. Det skal tilrettelegges for en følelse, og den skapes av de tingene vi fyller rommene med. Noen av rommene våre består av 100% gjenbruk. Inkludert planter og restemaling fra private prosjekter. Vi fraktet stoler på sykkel, bord på nattog, og bar hyller fra Torgallmenningen til vårt nye kontor. Det viste seg å være det enkleste og raskeste. I tillegg er det bærekraftig.

Foto av person og stoler på togperrong i Oslo

Ettersom vi kjøpte mye brukt måtte vi ofte gjøre kjøpsprosessen mot en privat selger. Her så vi klare forbedringsmuligheter hos finn.no, som bør tilrettelegge bedre for at bedrifter kan kjøpe av privatpersoner (stikkord: kvitteringer til regnskapet, et cetera).

3. Fornøyde folk er bra profitt

Folk er Netlifes viktigste ressurs. Vi gir ansatte tillit og setter alle former for initiativ høyt. Det er kort veg fra nevnte initiativ til gjennomføring. Som for eksempel Thomas sin klimakalkulator hvor du kan måle ulike nettsiders klimaavtrykk. Denne har han ikke fått tid til å utvikle, nei han har tatt tid til å utvikle den, på eget initiativ.

Skjermbilde av klimakalkulator

«Er det ikke veldig dyrt å leie inn kokker og ha lokaler midt i Bergen sentrum, da?» er det mange som spør oss om. «Det kommer an på hvordan du regner», pleier jeg å svare da. Vi har hatt én person som har sluttet hos oss i løpet av de siste tre årene, i en bransje som er preget av gjennomtrekk. Og sist vi målte skåret vi 9.6 av 10 mulige poeng på medarbeidertilfredshet, som er unikt høyt. Kokkene, den gode maten og de trivelige lokalene bidrar naturligvis til dette.

Naiv bærekraftsevangelisme, eller vinn, vinn-business case? Vi har i alle fall utvidet bunnlinjen til å inneholde både people og planet. Profitten har aldri vært bedre i vår virksomhet.

P.S: Vi arrangerte nylig et webinar om dette temaet, hvor kokkene våre deler sin filosofi, kreativ leder Camilla Jensen forteller om innredning av lokalene, og Mette Havre Nygård fra Grønne verdier deler fra sine 14 år med erfaring fra avfallsbransjen om gjenbruk, reduksjon av avfall og ikke minst: matredding. Du kan se webinaret på Facebook.

Søker dere råd om hvordan dere kan bli mer bærekraftige? Vi bidrar gjerne med velfunderte råd og tips.